Values and rights, rule of law, security
#TheFutureIsYours Looking after citizens’ freedoms
Værdikampen i Europa – skal vi acceptere, forstå eller kæmpe?
Som en del af Konferencen om Europas fremtid slår Krogerup Højskole, i samarbejde med Nyt Europa, dørene op til en spændende debataften:
Værdikampen i Europa – skal vi acceptere, forstå eller kæmpe?
Har vi fælles værdier i Europa, eller er det noget der er skabt af nogle for at få andre til at rette ind? Det er et spørgsmål mange stiller sig selv efter opblomstringen af voldsomme ideologiske og værdimæssige brudflader i Europa, mellem især Vesteuropa og dele af Central- og Østeuropa. Inde for de enkelte medlemslande er de fleste lande splittede i værdipolitikken. Men skal vi være enige om de grundlæggende værdier? Hvilke værdikampe udfolder sig lige nu? Hvilke værdikampe er de største i dagens EU? Behøver vi alle at være demokratiske lande med uafhængige retssystem? Og skal vi acceptere at landene har forskellige udgangspunkter og forståelse af værdier eller skal vi kæmpe for at grundlæggende værdier overholdes fuldt og fast af alle medlemslande?
Til arrangementet kan du møde:
Pernille Weiss blev valgt til Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti den 26. maj 2019. I Europa-Parlamentet sidder Pernille Weiss i Det Europæiske Folkepartis Gruppe (EPP) og er medlem af Udvalget om Industri, Forskning og Energi (ITRE) samt Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI). Hun er desuden stedfortræder i Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling (FEMM).
Karen Melchior blev valgt til Europa-Parlamentet for Radikale Venstre den 26. maj 2019. I Europa-Parlamentet sidder Karen Melchior i Renew Europe Gruppen og er medlem af Retsudvalget (JURI) samt Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling (FEMM). Hun er desuden stedfortræder i Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse (IMCO) og det Særlige Udvalg om Kunstig Intelligens i en Digital Tidsalder (AIDA).
Regitze Helene Rohlfing er Ph.d studerende ved Institut for Statskundskab (Center for Europæisk Politik) og iCourts på det Juridiske Fakultet. Hendes forskning er i feltet mellem statskundskab og jura med et fokus på, hvordan civil samfundet kan mobilisere imod og have indflydelse på den demokratiske udvikling i Central- og Østeuropa, og hvordan interaktion med EU - både den politiske og juridiske ramme - kan påvirke dette. Dermed er Regitzes forskningsfokus på forskellige relevante aspekter af demokratiteori, civil samfund og sociale bevægelser samt Europæiske domstole og juridisk integration. Projektet er både empirisk og teoretisk drevet, i det det undersøger og diskuterer, hvordan man kan definere og konceptualisere forholdet mellem civil samfund og democratisk udvikling baseret på, hvordan den dette foregår i Ungarn og Polen.
Anna Courbin er statskundskabsstuderende på andet år, tidligere Krogerup elev og en del af Nyt Europa unge. Anna har debatteret Europas fremtid med kommissionsformand Ursula von der Leyen og Kanseler Angela Merkel, men hun drives af forandringer for neden og støtter især aktivister i Europa der presse af deres regeringer, som eks. de polske kvinder.
Efterårets landsdækkende arrangementer om EU er en del af satsningen 'Danmark debatterer Europas Fremtid’, der støttes af Europa-Nævnet og er et samarbejde mellem Europa-Nævnet, DEO, Europabevægelsen, Nyt Europa og Folkebevægelsen mod EU i samarbejde med lokale partnere.
Krogerupvej 13, 3050 Humlebæk
Krogerup Højskole
Event report
Begivenheden var en debataften med overemnet ’Værdikampen i Europa – skal vi acceptere, forstå eller kæmpe?’ og fandt sted i en sal på Krogerup Højskole med ca. 80 elever. Debatten startede med en introduktion til programmet af Julie Rosenkilde (Nyt Europa). Herefter forklarede Julie kort om Nyt Europa og om Konferencen om Europas Fremtid; et sted hvor politikere kan påvirkes og et sted hvor alle kan skrive sin ide. Julie præsenterede herefter Regitze Helene Rohlfing som holdt et oplæg om demokratier i tilbagegang i Europa. Overordnet er hendes pointe at der tegner sig et dystert billede rundt om i EU når man forhører sig i civilsamfundet og blandt aktivister i EU. Efter præsentation blev resten af panelet introduceret, som foruden Regitze bestod af MEP Pernille Weiss (Konservative), MEP Karen Melchior (SF) og Anna Courbin. Mads Philipsen (Krogerup Højskole) var moderator og stillede spørgsmål. Efter debatten havde eleverne selv mange spørgsmål til panelet. Spørgsmålene drejede sig særligt om de mekanismer og instrumenter man tager i brug i EU for at komme illiberale demokratier til livs. Efter spørgsmålene blev eleverne sendt ud til samskabelse og ide-generering som blev samlet op efterfølgende. Til afrundingen havde elevener udtænkt mange flere spørgsmål og ideer som blev vende og diskuteret. Disse er afrapporteret herunder som ’Ideer fra arrangementet’.Share:
Share link:
Please paste this code in your page:
<script src="https://futureu.europa.eu/processes/ValuesRights/f/11/meetings/41485/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://futureu.europa.eu/processes/ValuesRights/f/11/meetings/41485/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>
Report inappropriate content
Is this content inappropriate?
- Call us 00 800 6 7 8 9 10 11
- Use other telephone options
- Write to us via our contact form
- Meet us at a local EU office
- European Parliament
- European Council
- Council of the European Union
- European Commission
- Court of Justice of the European Union (CJEU)
- European Central Bank (ECB)
- European Court of Auditors (ECA)
- European External Action Service (EEAS)
- European Economic and Social Committee (EESC)
- European Committee of the Regions (CoR)
- European Investment Bank (EIB)
- European Ombudsman
- European Data Protection Supervisor (EDPS)
- European Data Protection Board
- European Personnel Selection Office
- Publications Office of the European Union
- Agencies
7 comments
io sono pienamente favorevole , ed è giusto che esiste e visia
I am fully in favor, and it is right that it exists and is visible
Man skal have konkrete strategier for at få nyheder ud til medier og befolkningen i lande med demokratisk tilbagegang. Eksempelvis skal man være bedre til at tydeligt kommunikere EU’s og regeringernes rolle og ansvar ift. sanktionering og tilbageholdelsen af EU-midler.
Man skal sikre at de instrumenter man bruger for at få lande til at rette ind efter retsstatslige principper og andre EU-værdier har den ønskede effekt.
EU skal blive bedre til at give penge civilsamfundets aktører og derved finansiere nede fra op i stedet for at finansiere regeringer.
Det skal være muligt for borgere og civilsamfund at kritisere deres regeringer i EU. Det er en demokratisk rettighed.
Der skal være mindre overvågning i Danmark som er ved at udvikle sig til en ’overvågningsstat’.
EU skal sikre at etniske minoriteter i Danmark’s menneskerettigheder ikke krænkes og at der ikke forskelsbehandles i systemet og af politiet på grund af etnicitet.
Man skal være forsigtig med at ændre på landes værdier for at få dem til at passe ind i en europæisk værdiforståelse for hvad er er rigtigt og forkert. Man skal ikke forcere principper ind over lande som ikke deler dem, derfor er det er vigtigt når man tilgår dette emne at man er ”på jorden” og taler med selve befolkningen i disse lande.
Man skal udvikle strategier for at skal overkomme højre-radikalisering og bryde ekkokamre.
EU skal gøre mere for at skabe forandringer inden for landbrugspolitikken og accelerere grøn omstilling inden for landbruget. EU skal genoverveje hektarstøtten.
Der skal være mere EU-oplysning så borgere i hele EU kan forstå hvad EU rent faktisk er, og derved kan bedre forstå og indgå en dialog omkring udformningen af EU.
EU skal udformes i
Conversation
70 anni dopo: una nuova dichiarazione per il futuro dell'Europa
In occasione del 70° anniversario della Dichiarazione Schuman, che è diventata il seme dell'UE che conosciamo oggi, la Commissione Europea e l'Althingi hanno chiesto ad alcune importanti voci danesi di presentare le loro proposte personali su come una Dichiarazione Schuman anno 2020 possa suono.
Alla luce dei cambiamenti mondiali - non da ultimo, ma non solo, a seguito della pandemia di corona - riteniamo che i tempi siano maturi per iniziare a considerare come dovrebbe essere la futura cooperazione europea e il suo posto in un nuovo ordine mondiale.
Abbiamo chiesto agli autori di considerare come possiamo dotare l'UE di affrontare non solo le ben note sfide che abbiamo già affrontato prima della crisi della corona, ma anche il considerevole lavoro di ricostruzione economica, sociale e politica che si rende necessario a seguito della crisi. . Possiamo continuare come prima? Dovremmo cambiare direzione?
Sure Salvador, it’s already late for EU. The declaration is overdue to be changed. EU countries and especially the North, have experienced the ‘ Negative EU’ . The new declaration must me more in the direction of Europe for people. People of EU, can not and must not be seen only as ‘producers’ and consumers for big corporations. Unless we value each and every person , each and every culture and each and every country as the beauty and promise for the future the EU can not stand any further
Loading comments ...