Education, culture, youth and sport
#TheFutureIsYours Education, culture, youth and sport in Europe
Warning: Automatic translations may not be 100% accurate.
Show automatically-translated text
Διαδικτυακά Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι Προτεραιότητες για την Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
03/11/2021 18:45
0 comments
Event report available
Το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής προγραμματίζει τη διοργάνωση σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την πλατφόρμα της Διάσκεψης, να μάθουν πως να αναρτούν τις ιδέες και τις δράσεις τους, αλλά και να εκπαιδευτούν στο ρόλο του facilitator για συμμετοχικές συζητήσεις στο πλαίσιο της Διάσκεψης. Επίσης, θα εξασκηθούν πρακτικά στη διαδικασία διοργάνωσης συμμετοχικών συζητήσεων, με τη συμμετοχή τους σε world café με θέμα το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συζητήσουν για την εκπαιδευτική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως οραματίζονται την Ευρωπαϊκή εκπαίδευση στο μέλλον και τι βήματα θα πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 17:00-19:00, μέσω της ηλεκτρονική πλατφόρμα «Zoom», με την ακόλουθη διάρθρωση:
-Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Τι διακυβεύεται και γιατί μας αφορά;
Εισήγηση: Σπύρος Μπλαβούκος, Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αριάν Κοντέλλη, ΕΛΙΑΜΕΠ και Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εισαγωγή στη διαδικτυακή πλατφόρμα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το ρόλο του facilitator
Πρώτο Μέρος: Παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και εξάσκηση στην ανάρτηση ιδεών, προτάσεων και εκδηλώσεων.
Δεύτερο Μέρος: Εκπαίδευση στις βασικές λειτουργίες και δεξιότητες του facilitator για τις δράσεις της Διάσκεψης.
Εισήγηση: Οδυσσέας Βελέντζας, BEcon, MSc in Organizational Behavior.
-Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021
Συμμετοχή σε συμμετοχικό σεμινάριο με θέμα: «Οι Προτεραιότητες για την Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο στόχος αυτής της δράσης είναι διπλός: αρχικά, να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες/ουσες καθηγητές/ριες με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Διάσκεψης και κατά δεύτερον, να εκπαιδευτούν στις δράσεις της, έτσι ώστε να διοργανώσουν παρόμοιες δραστηριότητες στα σχολεία τους.
Γλώσσα εργασίας: Ελληνική
Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης για όσους/ες παρακολουθήσουν και τα δύο σεμινάρια.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες και Αιτήσεις συμμετοχής:
Τζίνα Αποστολάκη, e-mail: europe.direct@eliamep.gr, τηλ. 210 7257 110, Fax: 210 7257 114
Event report
Λύσεις-Προτάσεις:
• Οι μαθητές θα μπορούσαν να γνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός σχολικού ωραρίου, μέσω προγραμμάτων, όπως η ζώνη δημιουργικών δραστηριοτήτων (σε Λύκεια και ΕΠΑΛ) και εργαστήρια δεξιοτήτων (σε Γυμνάσια και Δημοτικά). Αυτά τα προγράμματα δεν θα πρέπει να γίνονται από συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά να μπορούν να τα αναλάβουν καθηγητές διάφορων ειδικοτήτων.
• Τα σχολεία θα πρέπει να χρηματοδοτούνται με σκοπό να πραγματοποιούν επισκέψεις σε σχολεία εξωτερικού. Οι επισκέψεις αυτές θα πρέπει να διοργανώνονται απευθείας από τη σχολική μονάδα και σε συνεργασία με πανεπιστήμια. Με αυτόν τον τρόπο, θα συμμετέχουν περισσότεροι μαθητές.
• Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων θα μπορούσε να εμπλακεί ενεργά και να στηρίξει έμπρακτα προγράμματα, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή περισσοτέρων παιδιών.
• Επιπλέον, η εκμάθηση για την ΕΕ μπορεί να γίνει μέσω των περιβαλλοντικών προγραμμάτων και σε συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ.
• Χρήσιμη θα ήταν η εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για την εκμάθηση της ΕΕ στα Πειραματικά Σχολεία και βάσει των αποτελεσμάτων τους, να εφαρμοστούν και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες.
• Τα μαθήματα της ιστορίας πρέπει να εμπλουτιστούν με ενότητες που να αφορούν την ιστορία της ΕΕ.
• Τα προγράμματα για την ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν από το δημοτικό. Συμπληρωματικά στην εκπαιδευτική δράση, μπορούν να συμμετέχουν πανεπιστημιακοί που γνωρίζουν καλά πτυχές της ΕΕ, φοιτητές που έχουν επωφεληθεί από την ΕΕ, όπως από τα προγράμματα Erasmus+ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στα παιδιά που συνηθώς δεν μιλούν στην τάξη, να γίνει η αφορμή να αποκτήσουν και κοινωνικές δεξιότητες.
• Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα και να υλοποιεί πολιτικές με συνέχεια, αν θέλει το ευρωπαϊκό πνεύμα που να απευθύνεται σε όλους.
• Οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να εξοπλιστούν με τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές (σύγχρονες τάξεις, κτήρια, υπολογιστές), για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν τα προγράμματα για την ΕΕ.
• Θεωρητικό επίπεδο: Αντί για εργαστήρια και προγράμματα, η διάρκεια των οποίων είναι βραχυπρόθεσμη, να δημιουργεί ένα μάθημα, αποκλειστικά αφιερωμένο στην ΕΕ: πως δημιουργήθηκε, τι οφέλη έχουν οι πολίτες.
• Βιωματική προσέγγιση: ταξίδια σε ευρωπαϊκούς θεσμούς από το Υπουργείο, ανταλλαγές μαθητών και επισκέψεις σε άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ, προσομοιώσεις ευρωπαϊκών θεσμών και ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί, δημιουργία και λειτουργία Ευρωπαϊκής Βουλής των Εφήβων, η οποία θα λαμβάνει χώρα σε διαφορετικό ΚΜ κάθε φορά.
• Δημιουργία Ευρωπαϊκών σχολείων=πιλοτικά ευρωπαϊκά σχολεία, κοινό πρόγραμμα και κοινή ύλη.
• Η ΕΕ να ενταχθεί σε όλα τα μαθήματα, όχι μόνο στα θεωρητικά, αλλά και τα θετικά-τεχνολογικά (φυσική, χημεία, πληροφορική κ.α) και να δίνεται η δυνατότητα στους καθηγητές για να μιλήσουν για την ΕΕ.
• Τα περιβαλλοντολογικά προγράμματα με έμφαση στη δράση της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή να μπουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα, έστω και υποχρεωτικά.
• Επιμόρφωση και κατάρτιση για τους εκπαιδευτικούς με τις τελευταίες εξελίξεις και πολιτικές της ΕΕ.
• Να δημιουργηθεί ένα μάθημα-κοινή ώρα για όλα τα σχολεία της ΕΕ σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό και τις πολιτικές της ΕΕ, η ΕΕ να εκδόσεις ένα κοινό βιβλίο, με κεφάλαια όπως τι είναι η ΕΕ, ποιοι είναι οι θεσμοί και πως μπορεί ο πολίτης να επικοινωνεί με την ΕΕ.
• Οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με επιπλέον ευρωπαϊκά προγράμματα να έχουν και επιπλέον οικονομική στήριξη.
• Να υπάρχει έτος Ευρωπαίου συγγραφέα, έτσι ώστε στα κείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα παιδιά να γνωρίζουν την ΕΕ με ενδιαφέροντα κείμενα.
• Όσοι τρέχουν γενικά προγράμματα, όχι μόνο Ευρωπαϊκά, πχ 17 ΣΒΑ, παγκόσμια βραβεία να έχουν μετρήσιμα μόρια, ως κίνητρο για να ασχοληθούν περισσότερο με την ΕΕ.
• Δημιουργία καινούργιων βιβλίων, επικαιροποιημένων με τις τελευταίες εξελίξεις για την ΕΕ.
• Δημιουργία βιβλίου για τους νέους της Ευρώπης και οδηγός μάθησης για τους εκπαιδευτικούς.
• Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την ΕΕ σε όλες τις ειδικότητες.
• Να ενταχθεί η ΕΕ σε όλα τα μαθήματα. Να δημιουργηθεί μια τράπεζα θεμάτων μόνο με ευρωπαϊκά θέματα, πχ ευρωπαϊκή λογοτεχνία, ευρωπαϊκός πολιτισμός κα., προσαρμοσμένη σε κάθε ειδικότητα.
• Δημιουργία ομίλων για την ΕΕ, διεξαγωγή διαδικτυακών debates μεταξύ σχολείων στην ΕΕ, με θεματικές φαινόμενα-μάστιγες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
• Επαφή με ευρωπαίους λογοτέχνες και επιστήμονες, από όλη την ΕΕ.
• Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Η εισαγωγή της ΕΕ να γίνει μέσω παιχνιδιών και σε ψηφιακή μορφή. Τα παιχνίδια αυτά να συνδιαμορφωθούν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
• Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν τους μαθητές, αλλά και τους γονείς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως Δήμους, και το σύλλογο γονέων για τα προγράμματα που θα τρέξουν, τι αφορά και να δηλώσουν τα ίδια τα παιδιά συμμετοχή από την αρχή του σχολικού έτους.
• Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν για την ΕΕ βαθμιαία από το νηπιαγωγείο (με παιχνίδια, μουσική και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες) έως και το Λύκειο, και κάθε χρόνο να προστίθεται και ένας βαθμός δυσκολίας. Η οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος για την ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει από τη γεωγραφία. Βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας θα είναι να διδάξεις τα παιδιά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους εντός της ΕΕ.
• Το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να δίνει ευελιξία στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών και να μειώσει τις μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο.
• Επιμόρφωση θα πρέπει να γίνει και τους γονείς, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να στηρίξουν (οικονομικά και μη) τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θέλει να εφαρμόσει το σχολείο.
• Συχνά ταξίδια των μαθητών σε άλλα σχολεία της ΕΕ, είτε ανά τάξη, είτε ανά τμήμα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να γνωρίσουν βιωματικά τις άλλες χώρες της ΕΕ και τα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Τα ταξίδια αυτά θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά για κάθε σχολείο και να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.
• Στο ωρολόγιο πρόγραμμα θα πρέπει να μπει υποχρεωτικά συναντήσεις γνωριμίας μεταξύ εκπαιδευτικών από διαφορετικές χώρες της ΕΕ και μεταξύ μαθητών από διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Σκοπός θα είναι και οι δύο ομάδες να γνωρίσουν τα άλλα εκπαιδευτικά συστήματα των ΚΜ της ΕΕ, αλλά και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές.
• Ανταλλαγή τμημάτων μεταξύ των ΚΜ της ΕΕ: ανά τακτά χρονικά διαστήματα, Έλληνες εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν τάξεις ή τμήματα διαδικτυακά από άλλα ΚΜ της ΕΕ και το αντίστροφο.
• Μια από τις προτεραιότητες στην υλοποίηση των βιωματικών δράσεων θα πρέπει να είναι και τα θέματα ένταξης (πως μπορούν οι μαθητές να ενταχθούν σε άλλες κοινωνίες της ΕΕ), και έτσι να συμπεριλάβουν και παιδιά μεταναστών και προσφυγών.
• Εντός του ωρολογίου προγράμματος, θα πρέπει να ενταχθούν επισκέψεις, δια ζώσης και ψηφιακές, όπου αυτό είναι δυνατόν, σε Ευρωπαϊκά μουσεία, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση του ανήκειν στην ΕΕ μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό.
• Η τέχνη θα πρέπει να ενταχθεί στην εκπαίδευση για την ΕΕ. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω πολιτιστικών δράσεων και συνεργασίας με άλλα σχολεία της ΕΕ.
• Συμπράξεις με άλλα σχολεία στην Ελλάδα και συνεργασία σε θεματικές με Ευρωπαϊκή σκοπιά.
• Παραγωγή και διάχυση περισσότερου εκπαιδευτικού υλικού με περισσότερες δραστηριότητες με παιχνίδια.
• Το υπουργείο παιδείας θα έπρεπε να εφαρμόσει μια "από τη βάση" προσέγγιση στην εκπαιδευτική πολιτική για την ΕΕ. Η βάση, την οποία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί δηλαδή, ξέρει καλύτερα απ' όλους πώς μπορεί να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό γιατί "ζει" καθημερινά τους μαθητές και γνωρίζει τις ανάγκες τους.
• Ένας καθηγητής ανά σχολείο να αναλαμβάνει την κατάθεση προτάσεων και παρακολούθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί που θα τα υλοποιήσουν να απαλλαγούν από τη γραφειοκρατία.
• Ενίσχυση των προγραμμάτων από το Υπουργείο, έτσι ώστε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα να εγκρίνονται πιο εύκολο και να είναι περισσότερο ευέλικτα.
• Τα παιδιά θα πρέπει να διδαχθούν κοινές Ευρωπαϊκές αξίες που θα μοιράζονται με τα άλλα παιδιά των ΚΜ της ΕΕ.
Related Ideas
Ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί το σχολείο
Επιμόρφωση και κατάρτιση για τους εκπαιδευτικούς με τις τελευταίες εξελίξεις και πολιτικές της ΕΕ.
Επενδύσεις στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων
Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τους γονείς
Βιβλία για την ΕΕ
Τα μαθήματα της ιστορίας πρέπει να εμπλουτιστούν με ενότητες που να αφορούν την ιστορία της ΕΕ.
Τα προγράμματα για την ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν από το δημοτικό.
Συνέχεια στο εκπαιδευτικό σύστημα στην εκμάθηση για την ΕΕ
Δημιουργία Ευρωπαϊκών σχολείων
Οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με επιπλέον ευρωπαϊκά προγράμματα να έχουν και επιπλέον οικονομική στήριξη.
Συνάντηση με καθηγητές από άλλα ΚΜ της ΕΕ και ανταλλαγή καλών πρακτικών
Μάθημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα για την ΕΕ
Η ΕΕ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Ανταλλαγή τμημάτων μεταξύ των σχολείων των ΚΜ της ΕΕ
Εκμάθηση της έννοιας της ένταξης στα Ευρωπαϊκά σχολεία
Παραγωγή και διάχυση περισσότερου εκπαιδευτικού υλικού για την ΕΕ με περισσότερες δραστηριότητες με παιχνίδια.
Επιμόρφωση των γονέων για τα προγράμματα της ΕΕ
Ψηφιακές επισκέψεις σε Ευρωπαϊκά μουσεία
Υπεύθυνος καθηγητής για ευρωπαϊκά προγράμματα σε κάθε σχολείο
Ενσωμάτωση της ΕΕ σε όλα τα υπάρχοντα μαθήματα
Υποχρεωτικά ταξίδια στην ΕΕ για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Κίνητρα σε καθηγητές
Ενσωμάτωση της εκμάθησης της ΕΕ στο ωρολόγιο πρόγραμμα
Πιλοτικά προγράμματα για την ΕΕ σε πειραματικά σχολεία
Ενσωμάτωση της ΕΕ μέσω περιβαλλοντολογικών προγραμμάτων
Δημιουργία ομίλων για την ΕΕ
23
November 2021
24
November 2021
Starting at
05:00 AM
Number of participants
97
Reference: cofe-MEET-2021-11-78145
Version number 3 (of 3) see other versions
Share:
Share link:
Please paste this code in your page:
<script src="https://futureu.europa.eu/processes/Education/f/37/meetings/78145/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://futureu.europa.eu/processes/Education/f/37/meetings/78145/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>
Report inappropriate content
Is this content inappropriate?
Conference on the Future of Europe
Contact the EU
- Call us 00 800 6 7 8 9 10 11
- Use other telephone options
- Write to us via our contact form
- Meet us at a local EU office
Find an EU social media account
EU institution
Search for EU institutions
- European Parliament
- European Council
- Council of the European Union
- European Commission
- Court of Justice of the European Union (CJEU)
- European Central Bank (ECB)
- European Court of Auditors (ECA)
- European External Action Service (EEAS)
- European Economic and Social Committee (EESC)
- European Committee of the Regions (CoR)
- European Investment Bank (EIB)
- European Ombudsman
- European Data Protection Supervisor (EDPS)
- European Data Protection Board
- European Personnel Selection Office
- Publications Office of the European Union
- Agencies
0 comments
Loading comments ...
Loading comments ...