A stronger economy, social justice and jobs
#TheFutureIsYours An economy that works for you
Warning: Automatic translations may not be 100% accurate.
Show automatically-translated text
Economie post-pandemie
27/09/2021 11:27
0 comments
Event report available
Institutul European din România, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, organizează în data de 28 septembrie 2021, între orele 11:00 – 13:00, dezbaterea cu tema „Economie post-pandemie”.
Evenimentul face parte din seria dedicată Conferinței privind Viitorul Europei și are ca principal obiectiv promovarea dezbaterii privind viitorul Europei și sporirea gradului de conștientizare a cetățenilor asupra evoluțiilor politice, economice și sociale, cu scopul de a analiza efectele pandemiei asupra politicilor economice, precum și implicațiile crizei sanitare asupra gândirii și raționamentelor economice contemporane.
Invitați: Mihaela-Ștefan Simion, director general, Departamentul pentru Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe, Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European, grupul Partidului Popular European (PPE), Alina Bârgăoanu, prof. univ. dr. Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București, președinte al Consiliului de Administrație, Institutul European din România, Daniel Dăianu, academician, președintele Consiliului Fiscal, prof.univ.dr. Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Gabriela Drăgan, prof.univ.dr. Academia de Studii Economice, București, Ciprian Stănescu, președinte Social Innovation Solutions, Laura Marinaș, conf.univ.dr. Academia de Studii Economice, București, Florian Neagu, director adjunct, Direcția de Stabilitate Financiară, Banca Națională a României.
Dezbaterea va fi moderată de Eliza Vaș, expert, serviciul Studii Europene, Institutul European din România.
Event report
Criza sanitară a avut ca efect o flexibilitate financiară mai extinsă prin adoptarea Mecanismului de Redresare și Reziliență. Unul din scopurile sale este de a întări reziliența internă si externă a UE în principal prin completarea pieței interne și a libertăților sale. În pandemie, Uniunea a reușit să instituie mecanisme care i-au permis să fie solidară cu statele membre, deși nu a avut competențe exclusive în zona sănătății. Există șase direcții principale pentru utilizarea alocărilor aferente redresării și rezilienței: digitalizare, tranziție verde, economie, coeziune socială, modernizare administrativă și fonduri pentru tineret. Sumelor din PNRR li se adaugă cele din cadrul financiar 2021-2027. Este de dorit să fie urmărită corelarea obiectivelor de pe cele două dimensiuni. Este posibil ca pe viitor să existe dezbateri privind alte împrumuturi colective/comune contractate la nivelul Uniunii. Conferința privind viitorul Europei poate fi echivalată cu o Conferință privind Viitorul României. România trebuie să urmărească: aderarea la zona euro, îmbunătățirea integrării sale în lanțurile de producție europene, deci propria sa dezvoltare, reziliență și stabilitate. Din punct de vedere economic, deși trăim într-o perioadă de incertitudine, accentuată de pandemie, există și oportunități care pot fi utilizate în această perioadă, cum ar fi: 5G, 6G sau inteligența artificială. La nivelul companiilor, chiar dacă mulți angajatori au un deficit în privința personalului angajat în domeniul IT&C, există interes pentru transformare digitală. Implicarea președintei Comisiei în susținerea planurilor de redresare și reziliență, propuse de statele membre, arată necesitarea unei politici industriale ferme pe termen lung. Tranziția verde implică o problemă intergenerațională – ce vom lăsa generațiilor viitoare? Este nevoie de o susținere mai puternică, prin finanțări dedicate, pentru educație și sănătate – domenii care oferă bunuri publice. În situații de criză e este important să avem de instituții puternice, care să contribuie la atenuarea șocului pentru societăți și la scăderea incertitudinii – a se vedea cazurile din Belgia și Olanda. Astfel vom putea fi mai bine pregătiți atunci când se va produce o altă criză.
28
September 2021
11:00 - 13:00
Number of participants
50
Reference: cofe-MEET-2021-09-52141
Version number 2 (of 2) see other versions
Share:
Share link:
Please paste this code in your page:
<script src="https://futureu.europa.eu/processes/Economy/f/13/meetings/52141/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://futureu.europa.eu/processes/Economy/f/13/meetings/52141/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>
Report inappropriate content
Is this content inappropriate?
Conference on the Future of Europe
Contact the EU
- Call us 00 800 6 7 8 9 10 11
- Use other telephone options
- Write to us via our contact form
- Meet us at a local EU office
Find an EU social media account
EU institution
Search for EU institutions
- European Parliament
- European Council
- Council of the European Union
- European Commission
- Court of Justice of the European Union (CJEU)
- European Central Bank (ECB)
- European Court of Auditors (ECA)
- European External Action Service (EEAS)
- European Economic and Social Committee (EESC)
- European Committee of the Regions (CoR)
- European Investment Bank (EIB)
- European Ombudsman
- European Data Protection Supervisor (EDPS)
- European Data Protection Board
- European Personnel Selection Office
- Publications Office of the European Union
- Agencies
0 comments
Loading comments ...
Loading comments ...